Winorośl 'Solaris'

Ogólna charakterystyka:

Winorośl 'Solaris' to jedna z najbardziej popularnych odmian do produkcji białych win deserowych. Wyhodowana w Niemczech, rośnie bujnie.

Owoce:

Owoce średniej wielkości, w pełni dojrzałe wręcz bursztynowe. Cechuje je duża zawartość cukrów. Grona średniej wielkości, cylindryczno-stożkowate.

Przeznaczenie owoców:

Winorośl 'Solaris' to odmiana szczególnie polecana na wina - jest to jedna z nielicznych odmian, z których w Polsce można wytwarzać deserowe, słodkie wina.

Sposoby podawania wina z winorośli 'Solaris':

- jako aperitif; podawać schłodzone, lecz nie zimne

- do koktajli, z sokiem jabłkowym lub ananasowym

- z serem: Northern Lights Blue, Roth Kase Gran Queso

Przechowywać w lodówce po otwarciu; ogrzać lekko przed podaniem.

Okres dojrzewania:

Dojrzewa wcześnie, w pierwszej połowie września. Plonuje bardzo obficie.

Krzewy winorośli wchodzą w okres owocowania w 4-5 roku po posadzeniu. Obfitość plonu zależy w głównej mierze od odmiany, ale także od sposobu prowadzeniu krzewu i pielęgnacji.

Odporność na choroby i szkodniki:

Odmiana odporna na choroby grzybowe i mróz, aczkolwiek w deszczowe lata, grona mogą zostać porażone szarą pleśnią.

Wymagania glebowe / Stanowisko:

Krzew mało wymagający co do formy prowadzenia.

Winorośl najlepiej rośnie w ciepłych rejonach o długim okresie wegetacyjnym. Pod uprawę winorośli nadają się najlepiej lessy, przepuszczalne gliny, a także gleby podgórskie. Winorośl źle rośnie i przemarza na terenach nizinnych i podmokłych.

Cięcie:

Przy dłuższym cięciu osiąga się wysoki plon, któremu towarzyszy zwykle spadek jakości owoców.

Napisz recenzję

Winorośl 'Solaris'

Winorośl 'Solaris'

Winorośl 'Solaris' to jedna z najbardziej popularnych odmian do produkcji białych win deserowych. Dojrzewa wcześnie, odporna na choroby grzybowe i mróz. 

Produkty powiązane

Przejdź do góry