Ogólna charakterystyka:
Winorośl 'Riesling' to odmiana pochodząca z Niemiec. Rośnie umiarkowanie silnie.
Owoce:
Grona niewielkie, zbite lub średnio luźne, ważą ok. 60-90 g. Owoce drobne i okrągłe, koloru zielonego lub zielonożółtego. Skórka zielona z woskowym nalotem i ciemnymi kropkami. Miąższ soczysty, sok łatwo się oddziela.
Przeznaczenie owoców:
Odmiana wybitnie odmiana przemysłowa - nadaje się wyłącznie do wyrobu wysokogatunkowych win wytrawnych. Młode wino ma najczęściej aromat cytrusów, starsze wina - aromaty mineralne.
Okres dojrzewania:
Winorośl 'Riesling' dojrzewa późno - w połowie lub pod koniec września i trwa do drugiej dekady października.
Krzewy winorośli wchodzą w okres owocowania w 4-5 roku po posadzeniu. Obfitość plonu zależy w głównej mierze od odmiany, ale także od sposobu prowadzeniu krzewu i pielęgnacji.
Odporność na choroby i szkodniki:
Jedna z najbardziej mrozoodpornych odmian. Z chorób najgroźniejszy jest mączniak rzekomy winorośli porażający głównie odmiany europejskie.
Wymagania glebowe / Stanowisko:
Odmiana nadaje się na gleby piaszczyste o małej wilgotności, odporna na niskie temperatury. Na najlepszych stanowiskach plonuj obficie. W Polsce nadaje się jedynie do najcieplejszych stanowisk w południowej części kraju.
Cięcie:
'Riesling' wymaga cięcia średniego lub krótkiego.