Winorośl 'Perła Zali'

Ogólna charakterystyka:

Winorośl 'Perła Zali' to odmiana z Węgier. Rośnie bardzo silnie. 

Owoce:

Grona duże, stożkowate. Jagody owalne, dość zróżnicowane pod względem wielkości - na ogół średniej wielkości. Skórka zielono-żółta, zrośnięta z miąższem. Owoce cechuje wyraźny aromat, bardzo smaczne.

Przeznaczenie owoców:

Winorośl 'Perła Zali' to odmiana głównie przerobowa (do produkcji aromatycznych win), aczkolwiek owoce są tyle smaczne iż może być uprawiana jako odmiana deserowa. Owocuje obficie.

Okres dojrzewania:

Okres dojrzewania jest dość długi i rozpoczyna się od drugiej dekady września trwa do początku października

Krzewy winorośli wchodzą w okres owocowania w 4-5 roku po posadzeniu. Obfitość plonu zależy w głównej mierze od odmiany, ale także od sposobu prowadzeniu krzewu i pielęgnacji.

Odporność na choroby i szkodniki:

Odmiana średnio wytrzymała na mróz, średnio wrażliwa na mączniaka rzekomego; wrażliwa na mączniaka prawdziwego.

Wymagania glebowe / Stanowisko:

Krzew o dużych wymaganiach - wrażliwy na niedobór magnezu i cynku. 

Napisz recenzję

Winorośl 'Perła Zali'

Winorośl 'Perła Zali'

Winorośl 'Perła Zali' to odmiana z Węgier. Rośnie bardzo silnie. Polecana do produkcji win, uprawiana również jako odmiana deserowa. Owoce smaczne, z wyraźnym aromatem.

Produkty powiązane

Przejdź do góry