Ogólna charakterystyka:
Winorośl 'Ontario' to jedna z najlepszych amerykańskich odmian. Rośnie silnie, jest bardzo plenna. Wytrzymałość na mróz średnia.
Owoce:
Grona cylindryczne, luźne. Owoce średniej wielkości, kuliste, o jasno białozielonkawej skórce. Miąższ słodki o truskawkowym aromacie.
Przeznaczenie owoców:
Winorośl 'Ontario' to odmiana deserowa jak i przerobowa.
Okres dojrzewania:
Owoce odmiany 'Ontario' dojrzewają zwykle w połowie września (o 2 tyg. wcześniej niż u odmiany Concord).
Krzewy winorośli wchodzą w okres owocowania w 4-5 roku po posadzeniu. Obfitość plonu zależy w głównej mierze od odmiany, ale także od sposobu prowadzeniu krzewu i pielęgnacji.
Odporność na choroby i szkodniki:
Odmiana wytrzymała na mróz i dość odporna na choroby grzybowe.
Wymagania glebowe / Stanowisko:
Odmiana preferuje duże formy w rodzaju pergoli.
Winorośl najlepiej rośnie w ciepłych rejonach o długim okresie wegetacyjnym. Pod uprawę winorośli nadają się najlepiej lessy, przepuszczalne gliny, a także gleby podgórskie. Winorośl źle rośnie i przemarza na terenach nizinnych i podmokłych.