Ogólna charakterystyka:
Winorośl 'Kodrianka' to deserowa odmiana wyhodowana w Mołdawii. Rośnie bardzo silnie.
Owoce:
Grona od średnich do dużych; jagody duże, średnio smaczne. Skórka fioletowo-granatowa z woskowym nalotem.
Przeznaczenie owoców:
Odmiana deserowa.
Okres dojrzewania:
Odmiana o średnio wczesnej porze dojrzewania - owoce dojrzewają w drugiej dekadzie września.
Krzewy winorośli wchodzą w okres owocowania w 4-5 roku po posadzeniu. Obfitość plonu zależy w głównej mierze od odmiany, ale także od sposobu prowadzeniu krzewu i pielęgnacji.
Odporność na choroby i szkodniki:
Odmiana wrażliwa na mróz i średnio odporna na choroby grzybowe.
Wymagania glebowe / Stanowisko:
Winorośl najlepiej rośnie w ciepłych rejonach o długim okresie wegetacyjnym. Pod uprawę winorośli nadają się najlepiej lessy, przepuszczalne gliny, a także gleby podgórskie. Winorośl źle rośnie i przemarza na terenach nizinnych i podmokłych.