Winorośl 'Johanniter'

Ogólna charakterystyka:

Winorośl 'Johanniter' to odmiana wyhodowana w Niemczech. Rośnie umiarkowanie silnie.

Owoce:

Grona średniej wielkości; jagody zielono-żółte, kształt kulisty. 

Przeznaczenie owoców:

Odmiana typowo przerobowa - wino zbliżone do otrzymanego z odmiany 'Riesling'. Słaby aromat owocowy.

Okres dojrzewania:

Winorośl 'Johanniter' dojrzewa późno - pierwsza dekada października.

Krzewy winorośli wchodzą w okres owocowania w 4-5 roku po posadzeniu. Obfitość plonu zależy w głównej mierze od odmiany, ale także od sposobu prowadzeniu krzewu i pielęgnacji.

Odporność na choroby i szkodniki:

Odmiana średnio wytrzymała na mróz i choroby grzybowe.

Wymagania glebowe / Stanowisko:

'Johanniter' na żyznych glebach rośnie silnie.

Winorośl najlepiej rośnie w ciepłych rejonach o długim okresie wegetacyjnym. Pod uprawę winorośli nadają się najlepiej lessy, przepuszczalne gliny, a także gleby podgórskie. Winorośl źle rośnie i przemarza na terenach nizinnych i podmokłych.

Cięcie:

Krzew nie jest wymagający co do cięcia.

Napisz recenzję

Winorośl 'Johanniter'

Winorośl 'Johanniter'

Winorośl 'Johanniter' to typowo przerobowa odmiana z Niemiec. Wino zbliżone do otrzymanego z odmiany 'Riesling'. Na żyznych glebach rośnie silnie.

Produkty powiązane

Przejdź do góry