Ogólna charakterystyka:
Winorośl 'Johanniter' to odmiana wyhodowana w Niemczech. Rośnie umiarkowanie silnie.
Owoce:
Grona średniej wielkości; jagody zielono-żółte, kształt kulisty.
Przeznaczenie owoców:
Odmiana typowo przerobowa - wino zbliżone do otrzymanego z odmiany 'Riesling'. Słaby aromat owocowy.
Okres dojrzewania:
Winorośl 'Johanniter' dojrzewa późno - pierwsza dekada października.
Krzewy winorośli wchodzą w okres owocowania w 4-5 roku po posadzeniu. Obfitość plonu zależy w głównej mierze od odmiany, ale także od sposobu prowadzeniu krzewu i pielęgnacji.
Odporność na choroby i szkodniki:
Odmiana średnio wytrzymała na mróz i choroby grzybowe.
Wymagania glebowe / Stanowisko:
'Johanniter' na żyznych glebach rośnie silnie.
Winorośl najlepiej rośnie w ciepłych rejonach o długim okresie wegetacyjnym. Pod uprawę winorośli nadają się najlepiej lessy, przepuszczalne gliny, a także gleby podgórskie. Winorośl źle rośnie i przemarza na terenach nizinnych i podmokłych.
Cięcie:
Krzew nie jest wymagający co do cięcia.