Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Ogólna charakterystyka:
Winorośl 'Gołubok' to odmiana pochodząca z Ukrainy. Rośnie umiarkowanie silnie.
Owoce:
Grona średniej wielkości, cylindryczno-stożkowate. Jagody małe, kuliste; skórka granatowo-czarna.
Przeznaczenie owoców:
Odmiana przerobowa - sok czerwony, daje ciemne wina o intensywnym porzeczkowym aromacie. Plonuje umiarkowanie obficie.
Okres dojrzewania:
Winorośl 'Gołubok' cechuje średnio wczesna pora dojrzewania - druga dekada września
Krzewy winorośli wchodzą w okres owocowania w 4-5 roku po posadzeniu. Obfitość plonu zależy w głównej mierze od odmiany, ale także od sposobu prowadzeniu krzewu i pielęgnacji.
Odporność na choroby i szkodniki:
Odmiana średnio wytrzymała na mróz i średnio odporna na choroby grzybowe - największe zagrożenie stanowi mączniak prawdziwy.
Wymagania glebowe / Stanowisko:
Brak specjalnych wymagań co do prowadzenia.
Winorośl najlepiej rośnie w ciepłych rejonach o długim okresie wegetacyjnym. Pod uprawę winorośli nadają się najlepiej lessy, przepuszczalne gliny, a także gleby podgórskie. Winorośl źle rośnie i przemarza na terenach nizinnych i podmokłych.
Gołubok na Pomorzu
Uprawiam Gołuboka od 5 lat na Pomorzu (Tczew). Niewielka uprawa, 20 krzewów w systemie Guyota. Nie przemarzają, kwiaty nie opadają. Raz przymrozek częściowo zmroził młode pędy, ale wypuściły z pąków śpiących. Nie stosuję oprysków, pojedyncze jagody zasychają i opadają. Pełna dojrzałość do zbioru - pierwsze dni października. W 2018 r. zbiór około 30 kg, blg 23, kwasowość 18 g/l (rok bardzo słoneczny). W maju 2019 zabutelkowałem 13 litrów wina. Półsłodkie, w smaku ... super.