Winorośl 'Fredonia'

Ogólna charakterystyka:

Winorośl 'Fredonia' to odmiana wytrzymała na mróz i odporna na choroby grzybowe.

Owoce:

Grona średniej wielkości, jagody spore. W momencie osiągnięcia dojrzałości skórka czarna z obfitym nalotem. Miąższ delikatny, soczysty. 'Fredonia' owocuje umiarkowanie, ale regularnie. Lepiej plonują kilkuletnie pędy.

Przeznaczenie owoców:

Odmiana deserowa oraz na przetwory (nie nadaje się na wino).

Okres dojrzewania:

Owoce dojrzewają w drugiej i trzeciej dekadzie września.

Krzewy winorośli wchodzą w okres owocowania w 4-5 roku po posadzeniu. Obfitość plonu zależy w głównej mierze od odmiany, ale także od sposobu prowadzeniu krzewu i pielęgnacji.

Odporność na choroby i szkodniki:

Wytrzymała na mróz i odporna na choroby grzybowe

Wymagania glebowe / Stanowisko:

Winorośl najlepiej rośnie w ciepłych rejonach o długim okresie wegetacyjnym. Pod uprawę winorośli nadają się najlepiej lessy, przepuszczalne gliny, a także gleby podgórskie. Winorośl źle rośnie i przemarza na terenach nizinnych i podmokłych.

Napisz recenzję

Winorośl 'Fredonia'

Winorośl 'Fredonia'

Winorośl 'Fredonia' to odmiana wytrzymała na mróz i odporna na choroby grzybowe. Owoce spore, miąższ delikatny, soczysty. Odmiana deserowa oraz na przetwory. 

Produkty powiązane

Przejdź do góry