Ogólna charakterystyka:
Winorośl 'Fredonia' to odmiana wytrzymała na mróz i odporna na choroby grzybowe.
Owoce:
Grona średniej wielkości, jagody spore. W momencie osiągnięcia dojrzałości skórka czarna z obfitym nalotem. Miąższ delikatny, soczysty. 'Fredonia' owocuje umiarkowanie, ale regularnie. Lepiej plonują kilkuletnie pędy.
Przeznaczenie owoców:
Odmiana deserowa oraz na przetwory (nie nadaje się na wino).
Okres dojrzewania:
Owoce dojrzewają w drugiej i trzeciej dekadzie września.
Krzewy winorośli wchodzą w okres owocowania w 4-5 roku po posadzeniu. Obfitość plonu zależy w głównej mierze od odmiany, ale także od sposobu prowadzeniu krzewu i pielęgnacji.
Odporność na choroby i szkodniki:
Wytrzymała na mróz i odporna na choroby grzybowe
Wymagania glebowe / Stanowisko:
Winorośl najlepiej rośnie w ciepłych rejonach o długim okresie wegetacyjnym. Pod uprawę winorośli nadają się najlepiej lessy, przepuszczalne gliny, a także gleby podgórskie. Winorośl źle rośnie i przemarza na terenach nizinnych i podmokłych.