Ogólna charakterystyka:
Winorośl 'Dornfelder' to odmiana z Niemiec. Rośnie bardzo silnie, pędy są grube. Jedna z najczęściej uprawianych odmian w Niemczech. Ceniona za jakość uprawy i dużą plenność.
Owoce:
Grona duże lub bardzo duże. Jagody granatowo-czarne z obfitym woskowym nalotem. Ich kształt jest kulisty, a wielkość spora.
Przeznaczenie owoców:
Odmiana typowa na wino, które ma intensywną barwę, jest ciemne i ma owocowy aromat (czereśni, jeżyn, migdałów)
Okres dojrzewania:
Winorośl 'Dornfelder' dojrzewa późno - druga dekada października.
Krzewy winorośli wchodzą w okres owocowania w 4-5 roku po posadzeniu. Obfitość plonu zależy w głównej mierze od odmiany, ale także od sposobu prowadzeniu krzewu i pielęgnacji.
Odporność na choroby i szkodniki:
Odporność na mróz średnia, a na choroby grzybowe powyżej przeciętnej.
Wymagania glebowe / Stanowisko:
Winorośl najlepiej rośnie w ciepłych rejonach o długim okresie wegetacyjnym. Pod uprawę winorośli nadają się najlepiej lessy, przepuszczalne gliny, a także gleby podgórskie. Winorośl źle rośnie i przemarza na terenach nizinnych i podmokłych.