Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Ogólna charakterystyka:
Winorośl 'Canadice' to odmiana wyhodowana w USA. Jest to jedna z bardziej wartościowych odmian deserowych.
Owoce:
Grona średniej wielkości, cylindryczne. Owoce beznasienne, małe i owalne. Skórka łatwo oddziela się soczystego i aromatycznego miąższu. Skórka ciemnoróżowa z mocnym nalotem.
Przeznaczenie owoców:
Odmiana deserowa o bardzo smacznych owocach - jedna z najlepszych odmian. Owoce nadają się również na przetwory oraz do produkcji wina.
Okres dojrzewania:
Pora dojrzewania średnio wczesna - owoce dojrzewają w pierwszej połowie września. Owoce przetrzymywane na krzaku osiągają bardzo dużą zawartość cukrów.
Krzewy winorośli wchodzą w okres owocowania w 4-5 roku po posadzeniu. Obfitość plonu zależy w głównej mierze od odmiany, ale także od sposobu prowadzeniu krzewu i pielęgnacji.
Odporność na choroby i szkodniki:
Odmiana wytrzymała na mróz i odporna na choroby grzybowe.
Wymagania glebowe / Stanowisko:
Plonuje umiarkowanie obficie. Plenność zwiększa się z wiekiem (po 5-6 latach po posadzeniu).
Winorośl najlepiej rośnie w ciepłych rejonach o długim okresie wegetacyjnym. Pod uprawę winorośli nadają się najlepiej lessy, przepuszczalne gliny, a także gleby podgórskie. Winorośl źle rośnie i przemarza na terenach nizinnych i podmokłych.