Winorośl 'Bianca'

Ogólna charakterystyka:

Winorośl 'Bianca' to odmiana z Węgier. Jedna z najlepszych i najbardziej cenionych odmian do produkcji wina. Od wielu lat ceniona również w Polsce. Rośnie bardzo silnie, ma sztywne, wzniesione pędy.

Owoce:

Grona średniej wielkości; jagody owalne, średniej wielkości z licznymi nasionami. Skórka zielonożółta, w momencie osiągnięcia pełnej dojrzałości pokryta złotawym rumieńcem.

Przeznaczenie owoców:

Smak owoców i aromat wina neutralny, jednocześnie mocny i zrównoważony.

Okres dojrzewania:

Winorośl 'Bianca' to odmiana o późnym terminie dojrzewania- przełom września i października. Owocuje bardzo obficie.

Krzewy winorośli wchodzą w okres owocowania w 4-5 roku po posadzeniu. Obfitość plonu zależy w głównej mierze od odmiany, ale także od sposobu prowadzeniu krzewu i pielęgnacji.

Odporność na choroby i szkodniki:

Odmiana średnio wytrzymała na mróz, odporna na mączniaka rzekomego; średnio wrażliwa na mączniaka prawdziwego; wrażliwa na nekrozę korową.

Wymagania glebowe / Stanowisko:

Brak specjalnych wymagań co do formy prowadzenia. 

Winorośl najlepiej rośnie w ciepłych rejonach o długim okresie wegetacyjnym. Pod uprawę winorośli nadają się najlepiej lessy, przepuszczalne gliny, a także gleby podgórskie. Winorośl źle rośnie i przemarza na terenach nizinnych i podmokłych.

Cięcie:

Aby otrzymać wysokiej jakości owoce, zaleca się ciąć pędy na krótkie 3-5 oczkowe czopy.

Napisz recenzję

Winorośl 'Bianca'

Winorośl 'Bianca'

Winorośl 'Bianca' to odmiana z Węgier. Jedna z najlepszych i najbardziej cenionych odmian do produkcji wina. Od wielu lat ceniona również w Polsce. Rośnie bardzo silnie.

Produkty powiązane

Przejdź do góry