Winorośl 'Arkadia'

Ogólna charakterystyka:

Winorośl 'Arkadia' to odmiana wyhodowana na Ukraine.

Owoce:

Grona duże, stożkowate. Jagody duże i owalne. Skórka żółtawa, w momencie dojrzałości złocista. Smak owoców przeciętny.

Przeznaczenie owoców:

Odmiana deserowa, smak przeciętny.

Okres dojrzewania:

'Arkadia' to odmiana o średnio wczesnej porze dojrzewania. Owoce dojrzewają w drugiej i trzeciej dekadzie września. Owocowanie nieregularne.

Krzewy winorośli wchodzą w okres owocowania w 4-5 roku po posadzeniu. Obfitość plonu zależy w głównej mierze od odmiany, ale także od sposobu prowadzeniu krzewu i pielęgnacji.

Odporność na choroby i szkodniki:

Odmiana wrażliwa na mróz i średnio odporna na choroby grzybowe - najwięcej problemów stwarza nekroza korowa oraz mączniak prawdziwy.

Wymagania glebowe / Stanowisko:

Winorośl najlepiej rośnie w ciepłych rejonach o długim okresie wegetacyjnym. Pod uprawę winorośli nadają się najlepiej lessy, przepuszczalne gliny, a także gleby podgórskie. Winorośl źle rośnie i przemarza na terenach nizinnych i podmokłych.

Napisz recenzję

Winorośl 'Arkadia'

Winorośl 'Arkadia'

Winorośl 'Arkadia' to odmiana deserowa. Jagody duże i owalne. Owoce dojrzewają w drugiej i trzeciej dekadzie września. Może owocować bardzo obficie.

Produkty powiązane

Przejdź do góry