Ogólna charakterystyka:
Winorośl 'Arkadia' to odmiana wyhodowana na Ukraine.
Owoce:
Grona duże, stożkowate. Jagody duże i owalne. Skórka żółtawa, w momencie dojrzałości złocista. Smak owoców przeciętny.
Przeznaczenie owoców:
Odmiana deserowa, smak przeciętny.
Okres dojrzewania:
'Arkadia' to odmiana o średnio wczesnej porze dojrzewania. Owoce dojrzewają w drugiej i trzeciej dekadzie września. Owocowanie nieregularne.
Krzewy winorośli wchodzą w okres owocowania w 4-5 roku po posadzeniu. Obfitość plonu zależy w głównej mierze od odmiany, ale także od sposobu prowadzeniu krzewu i pielęgnacji.
Odporność na choroby i szkodniki:
Odmiana wrażliwa na mróz i średnio odporna na choroby grzybowe - najwięcej problemów stwarza nekroza korowa oraz mączniak prawdziwy.
Wymagania glebowe / Stanowisko:
Winorośl najlepiej rośnie w ciepłych rejonach o długim okresie wegetacyjnym. Pod uprawę winorośli nadają się najlepiej lessy, przepuszczalne gliny, a także gleby podgórskie. Winorośl źle rośnie i przemarza na terenach nizinnych i podmokłych.