Ogólna charakterystyka:
Winorośl 'Alwood' to odmiana deserowa, rośnie bardzo silnie. Polecana do uprawy amatorskiej oraz na plantacje.
Owoce:
Grona średnie, umiarkowanie zwarte. Jagody średniej wielkości, kuliste. Skórka granatowoczarna pokryta nalotem woskowym. 'Alwood' plonuje obficie i niezawodnie.
Przeznaczenie owoców:
Odmiana deserowa oraz do przetwórstwa.
Okres dojrzewania:
Odmiana o średnio wczesnej porze dojrzewania - owoce dojrzewają w drugiej dekadzie września.
Krzewy winorośli wchodzą w okres owocowania w 4-5 roku po posadzeniu. Obfitość plonu zależy w głównej mierze od odmiany, ale także od sposobu prowadzeniu krzewu i pielęgnacji.
Odporność na choroby i szkodniki:
Odmiana wytrzymała na mróz i choroby grzybowe.
Wymagania glebowe / Stanowisko:
Winorośl najlepiej rośnie w ciepłych rejonach o długim okresie wegetacyjnym. Pod uprawę winorośli nadają się najlepiej lessy, przepuszczalne gliny, a także gleby podgórskie. Winorośl źle rośnie i przemarza na terenach nizinnych i podmokłych.