Ogólna charakterystyka:
Winorośl 'Alden' to odmiana wyhodowana w USA. Rośnie bardzo silnie. Jesienią liście przebarwiają się częściowo na czerwono.
Owoce:
Grona od średnich do dużych. Jagody duże, skórka fioletoworóżowa. Miąższ zielonkawo-biały. Odmiana plonuje obficie i regularnie.
Przeznaczenie owoców:
Odmiana deserowa o dużych, fioletoworóżowych owocach.
Okres dojrzewania:
Owoce dojrzewają bardzo późno - w pierwszej połowie października. W chłodniejsze lata mogą nie osiągnąć pełni dojrzałości.
Krzewy winorośli wchodzą w okres owocowania w 4-5 roku po posadzeniu. Obfitość plonu zależy w głównej mierze od odmiany, ale także od sposobu prowadzeniu krzewu i pielęgnacji.
Odporność na choroby i szkodniki:
Odmiana średnio wytrzymała na mróz, ale dość odporna na choroby grzybowe.
Wymagania glebowe / Stanowisko:
Winorośl 'Alden' polecana jest wyłącznie do uprawy w najcieplejszych regionach Polski. W pozostałych regionach tylko w zacisznych ogrodach lub przy ścianach budynków.
Winorośl najlepiej rośnie w ciepłych rejonach o długim okresie wegetacyjnym. Pod uprawę winorośli nadają się najlepiej lessy, przepuszczalne gliny, a także gleby podgórskie. Winorośl źle rośnie i przemarza na terenach nizinnych i podmokłych.