Obniżka!
Malina 'Erika' PBR

Malina 'Erika' PBR

Wysokość sadzonki: 45-60 cm 

Wiek sadzonki: 1 rok 

Pojemnik: P9 

Opis odmiany

Malina 'Erika' PBR to licencjonowana odmiana otrzymana w 2002 we Włoszech, w Trentino (przez hodowcę Maria Maddalena Grisenti). Powstała w wyniku swobodnego zapylenia żeńskiej odmiany 'Autumn Bliss'.

Pędy bardzo silnie rosną, jest bardzo plenna (plon > 25 t/h) i przydatna na zbiór pędów dwuletnich. Owocuje lepiej niż Polka (20-30% większy zbiór). Z uwagi na bardzo dobre plonowanie wymaga stosowania podpór. W przeciwnym razie długie pędy pod ciężarem owoców bardzo silnie pokładają się w międzyrzędziach. 

Skrót PBR (z ang. Plant Breeders' Rights) oznacza, iż odmiana została zgłoszona do Wspólnotowego Urzędu Ochrony Odmian Roślin (CPVO) i jest chroniona we wszystkich państwa UE.

 

Owoce

Owoce odmiany Erika są jasne, nawet lekko pomarańczowe, nieco większe od owoców Polki (5,4g). Bardzo smaczne! Łatwo odchodzą od dna kwiatowego i nie ciemnieją po zbiorze. Mają delikatnie kwaśny, orzeźwiający smak. Wyrównane pod względem kształtu, wielkości i barwy podczas całych zbiorów.

 

Przeznaczenie owoców

'Erika' to licencjonowana odmiana deserowa. W uprawie pod osłonami owoce tej odmiany mogą być zbyt miękkie. Obserwowano to zwłaszcza w okresach z wyższymi temperaturami. Dlatego ważne jest aby zbierać je w bardzo wczesnych fazach dojrzałości. Natomiast w późniejszym okresie zbiorów (w październiku i listopadzie), w niskich temperaturach, twardość owoców nie stanowiła problemu.

 

 Tabela. Sposób uprawy i przeznaczenie owoców wybranych odmian malin.

Sposób uprawy i przeznaczenie owoców wybranych odmian malin.
Źródło: Jagodnik

 

Termin dojrzewania owoców

Odmiana 'Erika' dojrzewa w średnio późnym okresie (podobnie jak ‘Sugana’, ‘Deauville’, ‘Kweli’). Zbiór może być rozciągnięty w czasie (podobnie jak u Polki). W projekcie Malinowe Factory (2016) początek zbioru zaczął się 13 lipca; a data przekroczenia 50% zbioru przypadła na 6 września. Średni plon z 1 krzewu wyniósł 3,1 kg.

Owocowanie może przedłużyć się nawet do października, na skutek czego część owoców może nie zostać zebrana. W pierwszym roku odmiana może owocować bardzo wcześnie. Po posadzeniu sadzonek doniczkowanych w terminie czerwcowym, z roślin w roku sadzenia zebrano plon 9 t/ha.

 

Wymagania klimatyczne i glebowe / Stanowisko

Klimat jaki panuje na terenie Polski sprzyja uprawie maliny. Szczególnie dobre warunki panują w południowo-wschodniej części kraju, gdzie rzadziej występują długotrwałe ocieplenia w okresie zimy, zwiększające podatność na przemarzanie. W całej Polsce z powodzeniem mogą być uprawiane odmiany o małej podatności na przemarzanie pędów i pąków.

Malina udaje się najlepiej na glebie żyznej, średnio zwięzłęj, o uregulowanych stosunkach powietrzno-wodnych. Gleby nieprzepuszczalne nie nadają się pod maliny ze względu na możliwość zalewania. Z kolei uprawa malin na glebach zbyt luźnych, piaszczystych, może wiązać się z problemami z dostarczeniem wody i składników pokarmowych. Płytki system korzeniowy maliny sprawia, że nawet krótkotrwała susza wpływa bardzo niekorzystnie na wzrost i owocowanie.

Odczyn gleby powinien być lekko kwaśny - zalecany poziom pH to 5,5 - 6,8 (niektóre źródła wskazują nawet 6,5-6,8). Gleby zbyt kwaśne można doprowadzić do odpowiedniej kwasowości, natomiast gleby zasadowe o PH powżej 8 nie nadają się pod uprawę maliny.

Najlepszym stanowiskiem dla maliny jest łagodny stok o wystawie południo-wschodniej lub południowo-zachodniej. Pod uprawę malin nadają się również tereny płaskie, lecz jedynie takie gdzie nie występuje długotrwały mróz. Z kolei silny wiatr jest niekorzystny. Zwiększa on bowiem ryzyko przemarzania oraz wpływa na gorsze zawiązywanie się owoców.

 

Sadzenie

Sadzonki maliny 'Erika' sadzimy co 0,3-0,5 m w rzędzie, zachowując ok 1,5-1,8 m odległości między poszczególnymi rzędami. Im większa jest odległość między rzędami, tym łatwiejsza jest pielęgnacja i zbiór owoców. W przypadku zbioru maszynowego minimalny rozstaw między rzędami powinien wynosić co najmniej 2,5 m.

Maliny sadzimy późną jesienią lub wczesną wiosną. Najkorzystniejszym terminem jest jesień z uwagi na optymalną wilgotność gleby o tej porze roku. Rośliny sadzone jesienią, wiosną mają lepszy start i szybszy wzrost.

Zanim posadzimy maliny, powinniśmy odpowiednio przygotować glebę, tak aby stworzyć najbardziej optymalne warunki, takie jak uregulowanie kwasowości i wzbogacenie jej w próchnicę oraz uzupełnienie składników pokarmowych.

Bardzo często nasze maliny będą wymagały odpowiedniego rusztowania stawianego w szpalerze. Najczęściej używa się do tego słupków o długości ok 2 m, które wkopuje się w ziemię na głębokość ok 50 cm. Zalecana maksymalna odległość między słupkami to 10 m.

 

Nawożenie

Maliny mają płytko rozmieszczony system korzeniowy, wymagają więc regularnego zasilania nawozami łatwo przyswajalnymi. Najprościej zastosować gotową mieszankę nawozową, zalecaną przez producenta dla danego gatunku.

Jeśli w rejonie uprawy gleba jest kwaśna, to wymaga wapniowania. Nie mniej jednak powinno się unikać stosowania nawozów wapniowych lub wapniowo-magnezowych bezpośrednio przed sadzeniem. Taki zabieg zalecany jest na minimum kilka tygodni wcześniej.

Istotnym elementem przygotowania gleby jest również nawożenie organiczne. Możemy zastosować obornik w dawce 40-50 t/ha. W przypadku braku obornika stosuje się nawozy zielone. Nawożenie mineralne powinno uwzględnić zasobność gleby w poszczególne składniki. W tym celu należy wykonać stosowną analizę gleby. Warto skorzystać z pomocy specjalistów.

 

Cięcie

Pierwsze cięcie wykonujemy na wiosnę (zaraz po posadzeniu roślin, jeśli sadzimy je wiosną). Tniemy wszystkie pędy przy ziemi. Jeśli malinę sadzimy jesienią, to takie cięcie wykonujemy wczesną wiosną. Dzięki temu uzyskamy sporą liczbę nowych pędów, które będą obficie owocować w kolejnym roku (lub nawet w tym samym roku - w przypadku odmian powtarzających owocowanie).

Starajmy się zachować wyraźną przestrzeń między poszczególnymi krzewami. Eliminacja pędów słabszych i nadmiernie zagęszczających zmniejszy ryzyko występowania chorób grzybowych, w tym szarej pleśni oraz poprawi wielkość owoców.

Cięcie maliny owocującej na jednorocznych pędach różni się od cięcia malin tradycyjnych. Wszystkie pędy maliny owocującej latem i jesienią wycina się i usuwa z plantacji. Najkorzystniej jest wykonać takie cięcie na wysokości ok 20 cm. Dzięki temu zabiegowi uzyskujemy mniej pędów, ale są one silniejsze i lepiej plonują.

Odmiany owocujące na tegorocznych pędach prowadzi się w formie wolnostojącej. W związku z tym nie wykonuje się cięcia formującego szpaler. Stosujemy jedynie cięcie ograniczające szerokość rzędu do 30-50 cm.

Wysokość sadzonki 45-60 cm
Wiek sadzonki 1 rok
Pojemnik P9
Stanowisko słoneczne
Mrozoodporność duża
Odmiana licencjonowana tak
Typ owocowania malina jesienna - powtarzająca owocowanie (latem na pędach dwuletnich i jesienią na pędach jednorocznych)

Napisz recenzję

Malina 'Erika' PBR

Malina 'Erika' PBR

Malina 'Erika' to bardzo plenna, silnie rosnąca odmiana. Owoce są jasne, bardzo smaczne i orzeźwiające. Średni plon z 1 krzewu 3,1 kg.

Produkty powiązane

Przejdź do góry