Wysokość sadzonki: 45-60 cm
Wiek sadzonki: 1 rok
Pojemnik: P9
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności: 2014-03-11
Ogólna charakterystyka:
Agrest 'Zielony Butelkowy' to odmiana angielska, uprawiana w Anglii od początku XVIII w., ceniona w wielu krajach. W Polsce znana, lecz niezbyt rozpowszechniona. W doborze należy do grupy odmian amatorskich.
Krzew rośnie silnie, pokrój ma rozłożysty. Pędy liczne, średniej grubości, proste lub łukowato zgięte przy wierzchołku, często przedwcześnie rozgałęzione lub ulistnione, w pełni wegetacji zielone z czerwonobrunatnym odcieniem przy wierzchołku. Międzywęźla krótkie, nagie. Kolce pojedyncze, długie, ciemnobrunatne, nieco skierowane w dół.
Pączki drobne, owalne, trochę odstające od pędu. Liście duże, ciemnozielone, skórzaste, lekko pomarszczone, połyskujące. Ogonki liściowe średniej długości, u nasady owłosione. Klapy ostre. Podstawa blaszki liściowej ucięta lub płytko wcięta. Brzegi niepodwinięte, niezbyt ostro ząbkowane. Liście najmłodsze jasnozielone. Jesienią liście w górnej części pędów nabierają brązowo-fioletowego zabarwienia.
Kwitnienie:
Kwiaty duże. Szypułka i trzonek krótkie, brunatnawo-zielone, omszone. Kielich zielony, słabo omszony, działki kielicha długie, szerokie, zielone z czerwonawymi plamami, z zewnątrz omszone. Płatki korony żółtawobiałe, z zewnątrz słabo omszone. Pręciki nieco wystają ponad płatki. Znamię na poziomie pylników. Zalążnia nieregularna, wydłużona, stożkowata do ogórkowatej, zielona z brunatnym odcieniem, naga, połyskująca. Dno kwiatowe zielonkawe, połyskujące. Odmiana rozpoczyna wegetację wcześnie, kończy stosunkowo późno. Kwitnie średnio wcześnie. W pełnię owocowania wchodzi wcześnie. Owocuje obficie. Na mróz wytrzymała, wrażliwa na amerykański mączniak agrestu. Owoce ulegają oparzeliźnie słonecznej. Wymaga gleby żyznej, wilgotnej.
Owoce:
Owoce agrestu 'Zielony Butelkowy' są duże lub bardzo duże (około 18g) , jajowate, wydłużone, niekiedy gruszkowate, osadzone pojedynczo, rzadziej po 2 na osi krótszej od mięsistego trzonka lub dwukrotnie od niego dłuższej. Skórka cienka, lecz nieprzejrzysta, ciemnozielona, naga, przy szypułce słabo owłosiona, na nerwach czerwonawo-brunatna, poplamiona z wyraźnymi żyłkami. Kolor jasnozielony o żółtawym odcieniu z białawymi nielicznymi, drobnymi przetchlinkami. Kielich półotwarty, rzadziej zamknięty. Miąższ zielony, soczysty, kwaskowato-słodki.
Przeznaczenie owoców:
Owoce odmiany 'Zielony Butelkowy' nadają się raczej na przetwory, mniej do bezpośredniego spożycia. Na mrożonki nieprzydatne. Odmiana raczej amatorska. Na plantacje towarowe mniej przydatna z uwagi na kształt owoców utrudniający mechaniczną obróbkę. Pomijając ten fakt może być zalecana do sadzenia na terenie całej Polski.
Okres dojrzewania:
Owoce dojrzewają dość równomiernie, dojrzałe łatwo opadają, zwłaszcza podczas suszy, a w czasie długotrwałych dreszczów mogą pękać. Pół-dojrzałe dobrze znoszą transport.
Sadzenie:
Agrest w formie piennej sadzimy co 0,5 m, a krzaczastej co 1,2-1,5 m, zachowując ok 1,5 m odległości między poszczególnymi rzędami.
Wymagania glebowe / Stanowisko:
Agrest najlepiej rośnie na stanowiskach słonecznych, aczkolwiek uprawa jest możliwa również w cieniu. Najlepsze gleby to żyzne, bogate w próchnicę.
Cięcie:
Żaden zabieg pielęgnacyjny nie wpływa tak istotnie na wielkość owoców jak właściwe cięcie. Krzewy agrestu najlepiej owocują na krótkopędach, które wyrastają na pędach 3 i 4 letnich.
W pierwszych 3 latach po posadzeniu, wykonujemy cięcie, które ma za zadnie uformować krzak. W następnych latach ograniczamy się do prześwietlenia lub odmładzania - wczesną wiosną lub latem po zbiorach wycinamy wszystkie pędy 5-letnie oraz starsze. Dobrze uformowany, owocujący krzew ma 10-12 pędów szkieletowych.
Wysokość sadzonki | 45-60 cm |
Wiek sadzonki | 1 rok |
Pojemnik | P9 |
Stanowisko | słoneczne |
Mrozoodporność | bardzo duża |
Odmiana licencjonowana | nie |