Wysokość sadzonki: 10-15 cm
Wiek sadzonki: 1 rok
Pojemnik: C2
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności: 2014-03-11
Ogólna charakterystyka:
Agrest 'Hinnonmaki Rot' to deserowa odmiana wyhodowana w Finlandii. Uznana za jedną z najłatwiejszych do uprawy odmian agrestu. 'Hinnonmaki Rot' jest bardzo wytrzymały na warunki atmosferyczne oraz jest odporny na mączniaka agrestowego. Pokrój prosty, odmiana polecana jeśli w ogrodzie mamy mało miejsca. Rośnie do ok 90 - 120 cm.
Owoce:
Owoce odmiany 'Hinnonmaki Rot' są średniej wielkości, jasno czerwone, bardzo smaczne. Miąższ soczysty. Owocuje bardzo obficie.
Przeznaczenie owoców:
Owoce najlepiej smakują na surowo. Odmiana polecana również na przetwory. Idealna na działki oraz do ogrodów.
Okres dojrzewania:
Agrest 'Hinnonmaki Rot' to odmiana wczesna, owocuje obficie już od początku lipca.
Sadzenie:
Agrest w formie piennej sadzimy co 0,5 m, a krzaczastej co 1,2-1,5 m, zachowując ok 1,5 m odległości między poszczególnymi rzędami.
Wymagania glebowe / Stanowisko:
Agrest najlepiej rośnie na stanowiskach słonecznych, aczkolwiek uprawa jest możliwa również w cieniu. Najlepsze gleby to żyzne, bogate w próchnicę.
Cięcie:
Żaden zabieg pielęgnacyjny nie wpływa tak istotnie na wielkość owoców jak właściwe cięcie. Krzewy agrestu najlepiej owocują na krótkopędach, które wyrastają na pędach 3 i 4 letnich.
W pierwszych 3 latach po posadzeniu, wykonujemy cięcie, które ma za zadnie uformować krzak. W następnych latach ograniczamy się do prześwietlenia lub odmładzania - wczesną wiosną lub latem po zbiorach wycinamy wszystkie pędy 5-letnie oraz starsze. Dobrze uformowany, owocujący krzew ma 10-12 pędów szkieletowych.
Wysokość sadzonki | 10-15 cm |
Wiek sadzonki | 1 rok |
Pojemnik | C2 |
Stanowisko | słoneczne |
Mrozoodporność | bardzo duża |
Odmiana licencjonowana | nie |