Rokitnik

Rokitnik 

Rokitnik zwyczajny (Hippophae rhamnoides) zaliczany jest do roślin oliwnikowatych. Jego łacińska nazwa pochodzi od dwóch greckich słów: hippis – koń oraz pháo – błyszczący. W stanie naturalnym występuje w Europie i Azji, głównie w miejscach wilgotnych, najczęściej w pobliżu rzek, a w Polsce wzdłuż linii brzegowej Morza Bałtyckiego. Rośnie jako krzew lub niskie drzewo, czasem osiągające 5-8m, zwykle na stanowiskach dobrze nasłonecznionych.

Rokitnik jest rośliną dwupienną; żeńskie organy rozrodcze występują jako żółte, pojedyncze kwiaty. Męskie natomiast tworzą zielone, kuliste kwiatostany, w których powstaje pyłek przenoszony przez wiatr.

Krzew ma wąski pień, gałęzie o ostrych cierniach, równowąskie i krótkoogonkowe liście koloru srebrzystego pod spodem i szarozielonego z wierzchu, a ich brzegi są tępe i podwinięte. Pędy początkowo są pokryte srebrzystymi włoskami, które z upływem czasu stają się rdzawobrunatne, a na nich pojawiają się złocisto-miedziane pączki, jest ich znacznie więcej u osobników męskich rokitnika.

Jest 1 produkt.
Pokazuje 1 - 1 z 1 pozycji

Liście, jak i owoce rokitnika charakteryzują się bogatą zawartością związków chemicznych, które są aktywne biologicznie i wykazują szeroki zakres działania. Są to mikroelementy i witaminy (głównie A, C oraz E), lipidy, karotenoidy, aminokwasy, nienasycone kwasy tłuszczowe i fenole. Obecnie rokitnik wykorzystuje się w wielu gałęziach przemysłu, przede wszystkim farmaceutycznym, kosmetycznym i spożywczym, ale także jako element dekoracyjny, drewno opałowe czy nawet jako „narzędzie” służące rekultywacji obszarów zdegradowanych.

Współczesne badania dowodzą, że walory, jakie ma każda część omawianej rośliny mogą stanowić naturalny środek leczniczy chorób sercowo-naczyniowych, dolegliwości skóry, wątroby i żołądka. Ponadto, skład chemiczny charakteryzujący owoce rokitnika ma ogromny, choć jeszcze nie do końca poznany potencjał kliniczny, bo są źródłem związków przedstawiających aktywność przeciwnowotworową oraz radioprotekcyjną.

Jednym z najbardziej cenionych produktów z rokitnika jest sok, otrzymywany przez wyciskanie lub odwirowanie jego owoców. Ze względu na skład chemiczny produkt jest kwaśny i gorzki, może być wykorzystywany jako substytut octu. Do bezpośredniego spożycia zwykle wymaga rozcieńczenia wodą i dodatku cukru lub soków słodszych. Nieznane są działania niepożądane i ograniczenia w jego spożyciu. Cenny skład soku z jagód rokitnika poprawia ogólny stan zdrowia, jest polecany osobom o obniżonej odporności, dzieciom, osobom starszym, a także kobietom ciężarnym i karmiącym.

Przejdź do góry