Porzeczka czerwona 'Holenderska Czerwona'

Wysokość sadzonki: 45-60 cm 

Wiek sadzonki: 1 rok 

Pojemnik: P9 

Opis odmiany

Porzeczka 'Holenderska Czerwona' to odmiana holenderska nieznanego pochodzenia.

Krzew rośnie bardzo silnie, wydając dużo pędów z szyjki korzeniowej, pokrój ma kulisty, nieco spłaszczony. Pędy przed zdrewnieniem intensywnie czerwone, z nielicznymi włoskami gruczołowymi w części wierzchołkowej. Pędy zdrewniałe grube, o skórce żółtawobrązowej, silnie spękanej i wstęgowato łuszczącej się, starsze popielate.

Liście duże, ciemnozielone, 5-klapowe, czasem klapy nasadowe bardzo słabo zaznaczone, wskutek czego liść jest 3-klapowy, ustawione pod kątem ostrym do pędu. Klapy ostro zarysowane, klapa środkowa ostra, stożkowata. Nasada liścia najczęściej ucięta. Blaszki liściowe dość sztywne, grube, na ogół płaskie. Górna powierzchnia liścia ze słabym połyskiem, bardzo nierówna, pomarszczona wskutek bardzo gęstej i wyraźnej siatki nerwów, dolna powierzchnia lekko omszona. Piłkowanie brzegów liścia ostre, głębokie. Ogonek liściowy długi, czerwony, pokryty włoskami.

 

Kwitnienie

Kwiatostany długie, zwarte. Oś kwiatostanu esowato wygięta, zielona z czerwonymi smugami, bardzo silnie omszona. Kwiaty duże, kielichowate, bez wałeczka u nasady płatków. Działki kielicha zielone, wyraźnie czerwono paskowane, na brzegach lekko orzęsione, zaokrąglone, stykające się, a nawet zachodzące na siebie. Płatki korony żółte, z silnym czerwonym odcieniem u nasady, wachlarzowate, dość duże.

Odmiana ta wytwarza kwiatostany zarówno na pędach jednorocznych, jak i na 4-letnich, najwięcej — na gałęziach 3-letnich. Kwitnie późno, pod koniec kwitnienia porzeczek czerwonych (15—20 maja). Długość okresu kwitnienia waha się w poszczególnych latach od 8 do 18 dni. Przymrozki wiosenne uszkadzają niewielki procent kwiatów. 

 

Owoce

Grona porzeczki 'Holenderska Czerwona' są długie, cylindryczne, zwarte. Owoce średniej wielkości, barwy jasnoczerwonej. Miąższ o smaku dość ostrym, kwaśnym. 

Oś grona esowato wygięta u nasady, dość gruba, jasnozielona, silnie omszona. Przysadki wyraźne, szerokie, tępe i orzęsione. Jagody niewyrównane, zmniejszające się ku wierzchołkowi grona, kuliste wydłużone, gruszkowate (zwłaszcza mniejsze jagody), z dość długą rurką zaschniętych resztek okwiatu. Skórka jasnoczerwona, błyszcząca, z jaśniejszymi żyłkami. Nasiona przeświecają przez skórkę. 

 

Przeznaczenie owoców

Porzeczka 'Holenderska Czerwona' ma zalety odmian towarowych i jest ceniona przez producentów. Owoce stanowią cenny surowiec dla przetwórstwa. Ze względu na późne kwitnienie, nie ma ryzyka uszkodzenia kwiatów przez wiosenne przymrozki. Odmiana plenna, możliwy zbiór maszynowy.

 

Termin dojrzewania owoców

Owoce dojrzewają późno, zazwyczaj pod koniec lipca. Na krzewach słabo prześwietlanych grona dojrzewają nierównomiernie i czasami zbiór trzeba przeprowadzać dwukrotnie. 

 

Wymagania glebowe / Stanowisko

W Polsce odmiana 'Holenderska Czerwona' została sprawdzana w kilku rejonach klimatyczno-glebowych. Jest odporna na opadzinę liści. Na suszę i nadmiar chlorków w glebie reaguje zasychaniem i brązowieniem brzegów liści. Rośnie i owocuje dobrze na różnych glebach bardziej lub mniej próchnicznych, ale zasobnych w wodę.

 

Cięcie

Intensywne cięcie porzeczki czerwonej zaczynamy od 4. roku po posadzeniu. Większość owoców zawiązuje się na krótkopędach wyrastających z pędów trzyletnich i starszych. Prawidłowo uformowany krzew ma nie więcej niż 15 pędów szkieletowych (najlepiej ok 10). 

Wysokość sadzonki 45-60 cm
Wiek sadzonki 1 rok
Pojemnik P9
Stanowisko słoneczne
Odmiana licencjonowana nie

Napisz recenzję

Porzeczka czerwona 'Holenderska Czerwona'

Porzeczka czerwona 'Holenderska Czerwona'

Porzeczka czerwona 'Holenderska Czerwona' to odmiana bardzo rozpowszechniona i wszędzie ceniona ze względu na wysoką plenność i jakość owoców. 

Przejdź do góry