Porzeczka czarna 'Tihope' ®

Wysokość sadzonki: 45-60 cm 

Wiek sadzonki: 1 rok 

Pojemnik: P9 

Opis odmiany

Porzeczka czarna 'Tihope' to najnowsza, polska odmiana wyhodowana w ISK w Skierniewicach. Otrzymana w wyniku skrzyżowania 'Titania' z P9/11/14. Odmiana odporna na amerykański mączniak agrestu i rdzę wejmutkowo-porzeczkową.

Rośnie silnie, pokrój umiarkowanie rozłożysty. Pędy są silne i grube. 

 

Kwitnienie

Pąki duże, odstające od pędów. Liście spore, pięcioklapowe, w kolorze ciemnozielonym. Kwiatostany pojedyncze lub podwójne, średniej długości.

 

Owoce

Porzeczka 'Tihope' charakteryzuje się największymi owocami spośród dostępnych na polskim rynku odmian. Na podstawie wieloletnich badań Instytutu Ogrodnictwa, najlepszy wygląd, smak i aromat owoców przyznano właśnie odmianie 'Tihope' oraz 'Gofert'.

 

Porównanie odmian porzeczki - Tihope (tabela)

 

* Wielkość krzewów określono jako pomiar wysokości i szerokości.

** Skala: 1 - brak objawów; 3 - średnie porażenie; 5 - bardzo silne porażenie rośliny

 

 

Przeznaczenie owoców

Odmiana obficie owocująca, polecana do spożycia na surowo oraz do przetwórstwa.

'Tihope' charakteryzuje się uniwersalnym wykorzystaniem owoców, może być z powodzeniem uprawiana na plantacjach towarowych w technologii zbioru kombajnowego, jak i również do nasadzeń szpalerowych z ręcznym zbiorem owoców (owoce deserowe).

Odmiana ‘Tihope’ wydaje niezwykle wysokie plony (wyższe niż np. odmiana standardowa ‘Bona’).

 

Porzeczka Tihope - plon owoców (wykres)

   

 

Termin dojrzewania owoców

Odmiana o średnio wczesnej porze dojrzewania - owoce dojrzewają w połowie lipca.

Porzeczka czarna najlepiej owocuje na jednorocznych przyrostach, tj. na pędach, które wyrosły w poprzednim roku z szyjki korzeniowej lub jako pędy boczne ze starych gałęzi, Na starszych częściach gałęzi wytwarzają się co prawda pąki i krótkopędy owocujące, ale ich udział w tworzeniu plonu, jest z każdym rokiem coraz niższy.

 

Wymagania glebowe / Stanowisko

Porzeczka 'Tihope' jest wytrzymała na mróz.

 

Cięcie

Pierwsze cięcie porzeczki 'Tihope' wykonujemy zaraz po posadzeniu, aby ułatwić przyjęcie się roślin i przyśpieszyć tworzenie się krzewu.

Przez pierwsze 3 lata wykonujemy jedynie niewielkie cięcia sanitarne, polegające na wycinaniu pędów suchych, silnie uszkodzonych mechanicznie oraz leżących na ziemi, które łatwo się ukorzeniają.

Właściwe cięcie rozpoczynamy od 4 roku i wykonujemy przez następne lata. Ma ono charakter odmładzający, prześwietlający i sanitarny. Oprócz pędów suchych, silnie uszkodzonych i leżących na ziemi, wycinamy galęzie czteroletnie, to jest takie które już trzykrotnie owocowały. Pędy te są najgrubsze, najsilniej rozgałęzione i mają najciemniejszą korę. Zwykle też są to gałęzie najbardziej pochylone na skutek kilkuletniego owocowania.

Najlepszy termin cięcia krzewów porzeczki to przedwiośnie - koniec lutego i marzec, czyli przed rozpoczęciem wegetacji. Na bardzo dużych plantacjach może być to zbyt krótki okres, dlatego cięcie rozpoczyna się wtedy zaraz po zbiorach i trwa do jesieni.

Wysokość sadzonki 45-60 cm
Wiek sadzonki 1 rok
Pojemnik P9
Stanowisko słoneczne
Mrozoodporność bardzo duża
Odmiana licencjonowana tak

Napisz recenzję

Porzeczka czarna 'Tihope' ®

Porzeczka czarna 'Tihope' ®

Porzeczka czarna 'Tihope' to najnowsza, polska odmiana. Owoce sporej wielkości. Polecana do spożycia na surowo oraz do przetwórstwa. Wytrzymała na mróz.

Produkty powiązane

Przejdź do góry