Porzeczka czarna 'Gofert' ®

Wysokość sadzonki: 45-60 cm 

Wiek sadzonki: 1 rok 

Pojemnik: P9 

83 dostępnych produktów

13,99 zł


Opis odmiany

Porzeczka czarna 'Gofert' ® to najnowsza, polska licencjonowana odmiana deserowa. Powstała w wyniku skrzyżowania 'Gołubka' z 'Fertodi-1'. Wytrzymała na mróz, odporna na amerykańskiego mączniaka agrestu oraz rdzę wejmutkowo-porzeczkową. Aktualnie prowadzone są badana odnośnie możliwości zbioru kombajnowego, aczkolwiek wszystko wskazuje na to, iż odmiana będzie spełniała wymogi zbioru maszynowego.

Porzeczka 'Gofert' rośnie dość silnie, ma pokrój wzniesiony, z tendencją do rozchylania się między rzędami. Pędy porzeczki 'Gofert' są silne i dość grube. Pąki małe, wydłużone, odstające od pędów, łuski zewnętrzne o lekkim zabarwieniu antocyjanowym. Liście średniej wielkości pięcioklapowe, jasnozielone. Kwiatostany pojedyncze i podwójne, średniej długości.

Odmiana wpisana do Krajowego rejestru oraz do Księgi ochrony wyłącznego prawa COBORU w 2010.

 

Owoce

Owoce są bardzo smaczne i duże (nawet 1,2 g). Idealne do jedzenia na surowo.

W ostatnich latach Instytut Ogrodnictwa prowadził szereg badań, które potwierdziły wysoką wartość produkcyjną nowych odmian porzeczki czarnej. Potwierdzono iż 'Gofert’ ma najdłuższe grona i najwięcej owoców. Co więcej, najlepszy wygląd, smak i aromat owoców stwierdzono również u odmian ‘Gofert’ i ‘Tihope’.

Ponadto polskie odmiany są mniej podatne na groźne choroby grzybowe (amerykańskiego mączniaka agrestu, antraknozę liści porzeczki i rdzę wejmutkowo-porzeczkową) i wielkopąkowca niż odmiany standardowe.

 

Porównanie odmian porzeczki - Gofert

 

* Wielkość krzewów określono jako pomiar wysokości i szerokości.

** Skala: 1 - brak objawów; 3 - średnie porażenie; 5 - bardzo silne porażenie rośliny

 

Przeznaczenie owoców

Porzeczka 'Gofert' charakteryzuje się uniwersalnym wykorzystaniem owoców, może być z powodzeniem uprawiany na plantacjach towarowych w technologii zbioru kombajnowego, jak i również do nasadzeń szpalerowych z ręcznym zbiorem owoców (owoce deserowe).

 

Porzeczka Gofert - plon owoców (wykres)

   

 

Termin dojrzewania owoców

Porzeczka 'Gofert' to odmiana o wczesnej porze dojrzewania - owoce dojrzewają w pierwszej dekadzie lipca.

Porzeczka czarna najlepiej owocuje na jednorocznych przyrostach, tj. na pędach, które wyrosły w poprzednim roku z szyjki korzeniowej lub jako pędy boczne ze starych gałęzi, Na starszych częściach gałęzi wytwarzają się co prawda pąki i krótkopędy owocujące, ale ich udział w tworzeniu plonu, jest z każdym rokiem coraz niższy.

 

Cięcie

Pierwsze cięcie porzeczki 'Gofert' wykonujemy zaraz po posadzeniu, aby ułatwić przyjęcie się roślin i przyśpieszyć tworzenie się krzewu.

Przez pierwsze 3 lata wykonujemy jedynie niewielkie cięcia sanitarne, polegające na wycinaniu pędów suchych, silnie uszkodzonych mechanicznie oraz leżących na ziemi, które łatwo się ukorzeniają.

Właściwe cięcie rozpoczynamy od 4 roku i wykonujemy przez następne lata. Ma ono charakter odmładzający, prześwietlający i sanitarny. Oprócz pędów suchych, silnie uszkodzonych i leżących na ziemi, wycinamy galęzie czteroletnie, to jest takie które już trzykrotnie owocowały. Pędy te są najgrubsze, najsilniej rozgałęzione i mają najciemniejszą korę. Zwykle też są to gałęzie najbardziej pochylone na skutek kilkuletniego owocowania.

Najlepszy termin cięcia krzewów porzeczki to przedwiośnie - koniec lutego i marzec, czyli przed rozpoczęciem wegetacji. Na bardzo dużych plantacjach może być to zbyt krótki okres, dlatego cięcie rozpoczyna się wtedy zaraz po zbiorach i trwa do jesieni.

Wysokość sadzonki 45-60 cm
Wiek sadzonki 1 rok
Pojemnik P9
Stanowisko słoneczne
Mrozoodporność bardzo duża
Odmiana licencjonowana tak

Napisz recenzję

Porzeczka czarna 'Gofert' ®

Porzeczka czarna 'Gofert' ®

Porzeczka czarna 'Gofert' ® to najnowsza polska odmiana deserowa. Pędy są silne i liczne. Owoce smaczne, dojrzewają wcześnie i są bardzo duże. Odmiana plenna, regularnie plonująca.

Produkty powiązane

Przejdź do góry