Morwa czarna

Wysokość sadzonki: 45-60 cm 

Wiek sadzonki: 1 rok 

Pojemnik: P9 

99 dostępnych produktów

10,99 zł


Ogólna charakterystyka:

Morwa czarna (Morus nigra) ma czarne, smaczne i bardzo zdrowe owoce. Ojczyzną tego gatunku jest Azja Zachodnia. Obecnie krzew uprawiany jest w Europie Południowej oraz Ameryce Północnej w regionach o łagodnym klimacie. W Polsce uprawa morwy czarnej w gruncie jest możliwa w cieplejszych regionach.

Morwa czarna osiąga 10-15 m wysokości. Pokrój korony jest rozłożysty, gęsty, kształt kulisty. Gałązki są owłosione, ulistnienie skrętoległe, liście mają długość od 6 do 12 cm, są jajowato sercowate, a u nasady nawet głęboko sercowate. Z wierzchu ciemnozielone, twarde i szorstkie. 

Kwitnienie:

Męskie kwiaty morwy czarnej zebrane są we wzniesione kotki, z kolei żeńskie - w główki. Okres kwitnienia to maj-czerwiec.

Owoce:

Owoce morwy czarnej złożone są z małych orzeszków otoczonych mięsistym okwiatem. Owoce są czarne i mają długość ok 2,5 cm - są większe niż u morwy białej, bardziej aromatyczne i mięsiste. W smaku początkowo kwaśne, dojrzałe słodkie.

Przeznaczenie owoców:

Owoce morwy czarnej nadają się do spożywania na surowo lub służą do wytwarzania soków, syropów, dżemów oraz konfitur. Zawierają węglowodany, witaminy C, B1, B2, flawonoidy, pektyny, kwasy organiczne oraz mineralne (głównie żelazo).

Surowcem wykorzystywanym w lecznictwie są wysuszone liście, gałązki, pączki liściowe i kwiatowe oraz owoce. Napar z liści morwy pomaga na przeziębienia. Z kolei odwar z młodych gałązek jest polecany na bóle reumatyczne (w postaci okładów). Napar z pączków stosuje się w leczeniu schorzeń ginekologicznych. Z owoców robi sie odwar służący do płukania jamy ustnej lub nalewkę wzmacniającą.

Ponadto morwa czarna działa odchudzająco gdyż zawiera kwercetynę, która chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Właściwości lecznicze morwy czarnej mają też ekstrakty z kory i korzeni.

Wymagania / Stanowisko: 

Sadzonki morwy czarnej najlepiej posadzić na stanowiskach nasłonecznionych, osłoniętych od wiatru. Morwa czarna wymaga gleb przepuszczalnych, gliniastych lub piaszczystych. Jest bardziej wrażliwa na mróz od morwy białej. powinna być uprawiana w możliwe najcieplejszych regionach Polski.

Przepis na konfiturę z morwy czarnej:

Zagotować 2 szklanki wody z 1 kg cukru. Dodać 1 kg dojrzałych owoców. Gotować na małym ogniu 20 minut (licząc od wrzenia). Łyżką usuwamy zanieczyszczenia pływające na powierzchni. Całość doprawiamy sokiem z cytryny.

Wysokość sadzonki 45-60 cm
Wiek sadzonki 1 rok
Pojemnik P9
Stanowisko słoneczne
Mrozoodporność średnia
Odmiana licencjonowana nie

Napisz recenzję

Morwa czarna

Morwa czarna

Morwa czarna ma ciemnoczerwone, smaczne owoce. Działa odchudzająco gdyż zawiera kwercetynę, która chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. 

Przejdź do góry