Morwa biała

Wysokość sadzonki: 45-60 cm 

Wiek sadzonki: 1 rok 

Pojemnik: P9 

100 dostępnych produktów

10,99 zł


Ogólna charakterystyka:

Morwa biała ma ciekawy pokrój. Wszystkie jej gałęzie i pędy malowniczo przewieszają się, tworząc szeroki parasol. Dodatkową ozdobą tej rośliny jest również jasnoszara barwa kory, która jest szczególnie widoczna gdy spadnie śnieg (na tle zawsze zielonych krzewów). Możliwe jest wyprowadzenie kolejnego piętra korony poprzez przymocowanie do palika młodej gałęzi. Wówczas roślina wytworzy nowe pędy, które będą narastały w dół. W starszym wieku morwa biała kwitnie i zawiązuje owoce. Sadzonki morwy białej mogą śmiało kupić nawet diabetycy. Morwę można prowadzić w formie krzewu, drzewa, nadaje się też na szpalery.

Owoce:

Owoce morwy białej wyglądem przypominają jeżynę, są jednak bardziej wydłużone i miękkie, białe, różowe, czerwone lub fioletowe. Mają słodko-kwaskowaty smak. Są bogatym źródłem substancji prozdrowotnych: witaminy C, PP, B1 i B2, karotenu. Owoce można zjadać bezpośrednio po zbiorze lub robić z nich przetwory. Mogą osypywać się na wietrznych stanowiskach. Owoce morwy białej są słodsze niż czarnej i potrzebują mniej cukru w przetworach.

Wymagania:

Morwa biała jest wytrzymała na mróz i ma małe wymagania glebowe. Najlepiej rośnie w zacisznych miejscach, na obrzeżach ogrodu lub na trawniku. Nie potrzebuje ochrony przed chorobami i szkodnikami. Morwa jest mało wymagająca co do gleby, ale najbardziej ceni lekkie i piaszczyste o odczynie lekko kwaśnym i obojętnym. Sadzonki morwy najlepiej będą rosły na stanowiskach ciepłych i słonecznych. Doskonale znosi suszę i zanieczyszczone środowisko miejskie. Morwa wymaga umiarkowanego podlewania.

Zastosowanie:

Owoce morwy polecane są cukrzykom i osobom na diecie z uwagi na nisko-kaloryczność. W pełni dojrzałe są bardzo dobrym środkiem przeczyszczającym, a zielone - przeciwdziałają biegunce.

Z suszonych liści morwy białej można uzyskać herbatki obniżające ciśnienie krwi i wysoki poziom cholesterolu. W liściach są składniki odpowiedzialne za obniżanie poziomu cukru we krwi. Morwa jest też wykorzystywana w ekologicznej walce z ptakami zjadającymi czereśnie, stanowiąc źródło pokarmu dla szpaków i kwiczołów.

Cięcie:

Morwa biała jest rośliną doskonale znoszącą cięcie, w tym formowanie.

Polecane przepisy z morwy:

Napar - ze świeżych owoców morwy można przyrządzić napar: 2 łyżki świeżego puree z morwy zalewamy szklanką gorącej wody, zostawiamy w termosie na 4 godziny. Następnie przesadzamy i pijemy przed posiłkami 1/4 szklanki, 4 razy dziennie. Napar stosujemy przy problemach z niedokrwistością.

Sok wyciśnięty ze świeżych owoców - rozcieńczony z wodą (1:1), stosowany przy stanach zapalnych jamy ustnej (do płukania).

Konfitura:

1 kg owoców morwy;

0,5 kg cukru;

2-3 g kwasku cytrynowego

Umyte owoce zasypać cukrem, odstawić na 4-8 godzin aby puściły sok. Podgrzać na małm ogniu, delikatnie mieszać i zdjąć pianę. Po 30 minutach zdjąć z ognia, dodać kwasek i zagotować. Gorącą masę przełożyć do słoików.

Wysokość sadzonki 45-60 cm
Wiek sadzonki 1 rok
Pojemnik P9
Stanowisko słoneczne
Mrozoodporność duża
Odmiana licencjonowana nie

Napisz recenzję

Morwa biała

Morwa biała

Morwa biała ma niezwykłe właściwości lecznicze. Z jej owoców można robić sok, wina i dżemy. Wytrzymała na mróz, małe wymagania glebowe. 

Przejdź do góry