Wysokość sadzonki: 45-60 cm
Wiek sadzonki: 1 rok
Pojemnik: P9
77 dostępny produkt dostępnych produktów dostępnych produktów
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Jagody goji to owoce kolcowoju szkarłatnego (łac. Lycium barbarum), który występuje w niskich partiach Himalajów, Tybetu, Mongolii oraz wilgotnych terenach północnych Chin. Kolcowój od stuleci był wykorzystywany w tradycyjnej medycynie chińskiej, koreańskiej, japońskiej i tybetańskiej.
Poza kolcowojem szkarłatnym wyróżniamy również kolcowój chiński (Lycium chinense), który występuje przede wszystkim w południowej części Chin.
W ostatnich latach goji zdobywa ogromną popularność ze względu na prozdrowotne właściwości owoców, które w formie świeżej, suszonej lub przetworzonej są bardzo popularne wśród osób zdrowo odżywiających się.
Różnice między kolcowojem szkarłatnym, a chińskim:
- Kolcowój szkarłatny ma długie i cienkie liście. Owoce są duże i słodkie, do jedzenia na surowo lub suszone.
- Kolcowój chiński ma liście krótkie i szerokie. Owoce są gorzkie i mniejsze, doskonale nadają się na nalewki.
Owoce kolcowoju szkarłatnego są zdecydowanie cenniejsze i przez to popularniejsze, chociaż często mylone z kolcowojem chińskim.
Jagoda Goji 'Sweet Lifeberry' ® to licencjonowana odmiana kolcowoju szkarłatnego, otrzymana przez niemieckiego hodowcę Kordes Christian. Odmiana 'Sweet Lifeberry' kwitnie wczesnym latem, atrakcyjnymi, fioletowymi kwiatami. Rośnie do 2-3 m wysokości i ok 1,5 m szerokości. 'Sweet Lifeberry' to odmiana mrozoodporna i nie wymaga okrywania na zimę, nie mniej jednak przez pierwsze 2 lata od posadzenia, krzew należy zabezpieczyć przed ewentualnymi przymrozkami.
Obydwie odmiany 'Big Lifeberry' i 'Sweet Lifeberry' zostały starannie wyselekcjonowane w Azji, gdzie jagody goji są uprawiane od wieków z uwagi na zdrowotne właściwości owoców i genialny kolor (czerwony symbolizuje radość w kulturze chińskiej).
Goji nie czepia się podpór, ale o nie wspiera, podobnie jak róże pnące. Kwitnienie rozpoczyna się w czerwcu i trwa aż do sierpnia. Kwiaty są purpurowe, zapylane przez pszczoły.
Kolcowój szkarłatny posadzony na działkach lub w ogrodach przydomowych jest źródłem wartościowych owoców.
Owoce odmiany 'Sweet Lifeberry', jak sama nazwa wskazuje, są niezwykle słodkie i mają jaskrawoczerwony kolor. W smaku przypominają winogrona. Kształt zbliżony do małej papryki. Mogą być spożywane świeże lub suszone jako składniki herbat, soków i sałatek.
W 100 g owoców znajduje się 2500 mg witaminy C (3. miejsce wśród roślin pod względem zawartości witaminy C). Jagody goji są bogate w witaminy z grupy B i witaminę E, a także mikroelementy, takie jak: cynk, żelazo, miedź, wapń.
Jagody Goji 'Sweet Lifeberry' owocuje na początku lata aż do pierwszych przymrozków. Wymagają wtedy obfitego podlewania.
Roślina szybko rozpoczyna owocowanie, bo już w drugim roku po posadzeniu.
Jagoda goji 'Sweet Lifeberry' wymaga dobrze odwodnionego (np kulkami keramzytu i torfu), piaszczystego podłoża.
Goji preferuje stanowiska słoneczne (najlepiej wtedy owocują), toleruje lekki półcień, przy czym ich uprawa nie jest wymagająca. Dla doskonałych rezultatów zaleca się żyzną glebę. Można je uprawiać w domu, w doniczce na balkonie lub w ogrodzie. Dzięki temu te niezwykłe jagody będą na wyciągnięcie ręki.
Suszone owoce jagody goji dostępne są niemal w każdym większym sklepie. Można jest podawać jako przekąskę lub dodatek do potraw, najczęściej sałatek.
Działanie jagód goji:
- opóźnia procesy starzenia;
- wspomaga metabolizm;
- reguluje prawidłowe funkcjonowanie tarczycy
- zawiera witaminy A, B, C oraz żelazo
- zwalcza stres
- cenne źródło błonnika
- zapobieganie chorobom oczu
- wykorzystywane jako środki przeciwdepresyjne, środki przeciwbakteryjne
Sadzonki jagody Goji 'Sweet Lifeberry' sadzimy od marca do kwietnia i od czerwca do listopada. Odległość między roślinami powinna wynosić około 2-2,5 m, a korzeń zakopany na głębokości 40-60 cm.
W ogrodach przydomowych i działkach najlepiej sadzić rośliny przy podporach (kratkach, drabinach, słupach) do których można przymocować długie i wiotkie pędy. Sadzone swobodnie zajmują bowiem dużo miejsca.
Aby uzyskać większy zbiór owoców - w maju wykonujemy delikatne cięcie. Poza tym aby roślina zbytnio się nie rozprzestrzeniala w ogrodzie, trzeba systematycznie usuwać odrosty pojawiające się w miejscach, w których nie chcemy, żeby były.
Wartości odżywcze suszonych owoców goji (w 100 g)
Wartość energetyczna - 349 kcal
Białko ogółem - 1.20 g
Tłuszcz - 0.65 g
Węglowodany - 11.94 g (w tym cukry proste 4.42)
Błonnik - 6.5 g
Witaminy
Witamina C – 26.2 mg
Tiamina – 0.032 mg
Ryboflawina – 0.038 mg
Niacyna - 0.598 mg
Witamina B6 - 0.055 mg
Kwas foliowy - 21 µg
Witamina A – 33 IU
Witamina E – 0.87 mg
Witamina K - 7.8 µg
Minerały
Wapń – 25 mg
Żelazo - 0.69 mg
Magnez - 22 mg
Fosfor - 29 mg
Potas - 151 mg
Sód – 1 mg
Cynk - 0.42 mg
Wysokość sadzonki | 45-60 cm |
Wiek sadzonki | 1 rok |
Pojemnik | P9 |
Stanowisko | słoneczne |
Mrozoodporność | bardzo duża |
Odmiana licencjonowana | tak |