Jagoda Goji 'No.1'

Wysokość sadzonki: 45-60 cm 

Wiek sadzonki: 1 rok 

Pojemnik: P9 

Jagoda goji - objaśnienie

Jagody goji to owoce kolcowoju szkarłatnego (łac. Lycium barbarum), który występuje w niskich partiach Himalajów, Tybetu, Mongolii oraz wilgotnych terenach północnych Chin. Kolcowój od stuleci był wykorzystywany w tradycyjnej medycynie chińskiej, koreańskiej, japońskiej i tybetańskiej.

Poza kolcowojem szkarłatnym wyróżniamy również kolcowój chiński (Lycium chinense), który występuje przede wszystkim w południowej części Chin.

W ostatnich latach goji zdobywa ogromną popularność ze względu na prozdrowotne właściwości owoców, które w formie świeżej, suszonej lub przetworzonej są bardzo popularne wśród osób zdrowo odżywiających się.

 

Różnice między kolcowojem szkarłatnym, a chińskim:

- Kolcowój szkarłatny ma długie i cienkie liście. Owoce są duże i słodkie, do jedzenia na surowo lub suszone.

- Kolcowój chiński ma liście krótkie i szerokie. Owoce są gorzkie i mniejsze, doskonale nadają się na nalewki.

Owoce kolcowoju szkarłatnego są zdecydowanie cenniejsze i przez to popularniejsze, chociaż często mylone z kolcowojem chińskim.

 

Opis odmiany

Jagoda Goji 'No.1' to odmiana kolcowoju szkarłatnego. Goji jest w pełni odporna na mróz, toleruje suszę i upał.

Rośnie o wysokości 2-2,5 a nawet 3 m. Roczny przyrost wynosi ok 0,5 m. Charakteryzuje się wysoką odpornością na mróz, znosi temperatury do -30 ° C.

Goji nie czepia się podpór, ale o nie wspiera, podobnie jak róże pnące. Kwitnienie rozpoczyna się w czerwcu i trwa aż do sierpnia. Kwiaty są purpurowe, zapylane przez pszczoły.

 

Owoce

Kolcowój szkarłatny posadzony na działkach lub w ogrodach przydomowych jest źródłem wartościowych owoców.

Owoce odmiany 'No.1' mają jaskrawoczerwony kolor i są bogate w składniki odżywcze. Kształtem przypominają małe papryki. Smak podobny do winogron. Mogą być spożywane świeże lub suszone jako składniki herbat, soków i sałatek.

W 100 g owoców znajduje się 2500 mg witaminy C (3. miejsce wśród roślin pod względem zawartości witaminy C). Jagody goji są bogate w witaminy z grupy B i witaminę E, a także mikroelementy, takie jak: cynk, żelazo, miedź, wapń.

 

Termin dojrzewania owoców

Owoce jagody goji 'No.1' owocują na początku lata, aż do pierwszych przymrozków.

Roślina szybko rozpoczyna owocowanie, bo już w drugim roku po posadzeniu.

 

Uprawa jagody goji – stanowisko, wymagania klimatyczne i glebowe

Jagoda goji 'No.1' wymaga dobrze odwodnionego (np kulkami keramzytu i torfu), piaszczystego podłoża.

Goji preferuje stanowiska słoneczne (najlepiej wtedy owocują), toleruje lekki półcień, przy czym ich uprawa nie jest wymagająca. Dla doskonałych rezultatów zaleca się żyzną glebę. Można je uprawiać w domu, w doniczce na balkonie lub w ogrodzie. Dzięki temu te niezwykłe jagody będą na wyciągnięcie ręki.

Można je uprawiać w domu, w doniczce na balkonie lub w ogrodzie. Dzięki temu te niezwykłe jagody będą na wyciągnięcie ręki.

 

Przeznaczenie owoców

Suszone owoce jagody goji dostępne są niemal w każdym większym sklepie. Można jest podawać jako przekąskę lub dodatek do potraw, najczęściej sałatek.

 

Działanie jagód goji:

- opóźnia procesy starzenia;

- wspomaga metabolizm;

- reguluje prawidłowe funkcjonowanie tarczycy

- zawiera witaminy A, B, C oraz żelazo

- zwalcza stres

- cenne źródło błonnika

- zapobieganie chorobom oczu

- wykorzystywane jako środki przeciwdepresyjne, środki przeciwbakteryjne

 

Sadzenie jagody goji

Sadzonki jagody Goji 'No.1' sadzimy od marca do kwietnia i od czerwca do listopada. Odległość między roślinami powinna wynosić około 2-2,5 m, a korzeń zakopany na głębokości 40-60 cm.

W ogrodach przydomowych i działkach najlepiej sadzić rośliny przy podporach (kratkach, drabinach, słupach) do których można przymocować długie i wiotkie pędy. Sadzone swobodnie zajmują bowiem dużo miejsca.

 

Cięcie goji

Aby uzyskać większy zbiór owoców - w maju wykonujemy delikatne cięcie. Poza tym aby roślina zbytnio się nie rozprzestrzeniala w ogrodzie, trzeba systematycznie usuwać odrosty pojawiające się w miejscach, w których nie chcemy, żeby były.

 

Właściwości jagód goji

Wartości odżywcze suszonych owoców goji (w 100 g)

Wartość energetyczna - 349 kcal
Białko ogółem - 1.20 g
Tłuszcz - 0.65 g
Węglowodany - 11.94 g (w tym cukry proste 4.42)
Błonnik - 6.5 g

Witaminy

Witamina C – 26.2 mg
Tiamina – 0.032 mg
Ryboflawina – 0.038 mg
Niacyna - 0.598 mg
Witamina B6 - 0.055 mg
Kwas foliowy - 21 µg
Witamina A – 33 IU
Witamina E – 0.87 mg
Witamina K - 7.8 µg

Minerały

Wapń – 25 mg
Żelazo - 0.69 mg
Magnez - 22 mg
Fosfor - 29 mg
Potas - 151 mg
Sód – 1 mg
Cynk - 0.42 mg

Źródło: National Nutrient Database for Standard Reference

Wysokość sadzonki 45-60 cm
Wiek sadzonki 1 rok
Pojemnik P9
Stanowisko słoneczne
Mrozoodporność bardzo duża
Odmiana licencjonowana nie

Napisz recenzję

Jagoda Goji 'No.1'

Jagoda Goji 'No.1'

Jagoda Goji 'No.1' to odmiana kolcowoju szkarłatnego. Jagoda goji zyskała popularność ze względu na substancje odżywcze zawarte w tych jagodach, przez co często nazywana jest super-owocem

Przejdź do góry