Dereń jadalny 'Juliusz'

Wysokość sadzonki: 45-60 cm 

Wiek sadzonki: 1 rok 

Pojemnik: P9 

92 dostępnych produktów

11,99 zł


Ogólna charakterystyka:

Dereń jadalny 'Juliusz' to polska odmiana owocowa wyhodowana w Arboretum Bolestraszyce.

Kwitnienie:

Kwiaty pojawiają się bardzo wcześnie, na przełomie lutego i marca, przed rozwojem liści. Dereń kiedy kwitnie, wygląda przepięknie.

Owoce:

Owoce kuliste czerwono-różowe. Średnia wielkość owocu odmiany 'Juliusz' to 2,7 g. 

Przeznaczenie owoców

Owoce tej odmiany są doskonałe do kiszenia i na soki. Dereń jadalny najczęściej kojarzy się ze słynną nalewką. Jeśli zechcemy ją sami produkować, musimy przeznaczyć na jego uprawę trochę miejsca, gdyż krzew ten dość szeroko się rozrasta, osiągając do 5-6 metrów średnicy. 

Okres dojrzewania:

Owoce odmiany 'Juliusz' dojrzewają w drugiej połowie sierpnia. Zbiór owoców trwa niecały miesiąc - jest to najkrótszy okresie zbioru z spośród polskich odmian.

Wymagania:

Dereń preferuje glebę wapienną i lubi dużo słońca. Najlepiej rośnie na glebach żyznych, bogatych w składniki mineralne, a najgorzej będą rosły na glebach podmokłych. Dereń posadzony w cieniu wyraźnie słabiej owocuje i traci zwarty pokrój. Dobrze znoszą okresowe braki wody. Najlepsze będzie stanowisko słoneczne, osłonięte od wiatru.

Właściwości:

Dereń jadalny zawiera dużo witaminy C, wzmacnia organizm i reguluje przemianę materii. Jest bardzo odporny na zanieczyszczenie powietrza i suszę.

100 g owoców Derenia 'Juliusz' zawiera:

- 45 mg witaminy C

- 50 mg flawonoidów

- 346 mg irydoidów

Najlepszy zapylacz:

Aby uzyskać większe zbiory owoców derenia należy posadzić w pobliżu kilka innych odmian celem zapylenia krzyżowego. Odległość między poszczególnymi odmianami nie powinna być większa niż 20 m.



Wysokość sadzonki 45-60 cm
Wiek sadzonki 1 rok
Pojemnik P9
Stanowisko słoneczne
Mrozoodporność duża
Odmiana licencjonowana nie

Napisz recenzję

Dereń jadalny 'Juliusz'

Dereń jadalny 'Juliusz'

Dereń jadalny 'Juliusz' to polska odmiana owocowa wyhodowana w Arboretum Bolestraszyce. Owoce kuliste, czerwono-różowe. Zawiera 45 mg witaminy C.

Przejdź do góry