Dereń jadalny 'Juliusz'

Wysokość sadzonki: 45-60 cm 

Wiek sadzonki: 1 rok 

Pojemnik: P9 

Opis odmiany

Dereń jadalny 'Juliusz' to polska odmiana owocowa wyhodowana w Arboretum Bolestraszyce. Rośnie do wysokości  6 m. Tempo wzrostu jest umiarkowane i zmniejsza się z wiekiem rośliny. Derenie są długowieczne, osiągają nawet 100 lat! Z uwagi na bardzo wysoką mrozoodporność, nadają się do sadzenia na całym obszarze Polski (tylko młode, 2-3 letnie rośliny należy zabezpieczyć na zimę).

Dereń kiedy kwitnie, wygląda przepięknie. Kwiaty pojawiają się bardzo wcześnie, na przełomie lutego i marca, przed rozwojem liści.

Liście ma ciemnozielone, długości 5-10 cm, ze specyficznie sierpowato wygiętymi nerwami i wydłużonym końcem. Jeśli jesień jest ciepła i słoneczna, liście wybarwiają się w kolorach żółci z delikatną czerwienią, ale najczęściej opadają brunatne po pierwszych przymrozkach.

Kwiaty wielkości 3-4 mm, zebrane w małe baldaszki. Pojawiają się już od końca lutego do połowy kwietnia. Kwitnienie jest długie, może trwać nawet 7 tygodni.

 

Owoce

Owoce derenia 'Juliusz' są kuliste czerwono-różowe. Średnia wielkość owocu to 2,7 g. Mają bardzo dużo witaminy C, około 14% cukru, dużą zawartość pektyn, barwniki antocyjanowe, kwasy organiczne, polifenole oraz cenne przeciwutleniacze.

 

Nalewka i przetwory - kiedy i jakie owoce zbierać

Owoce derenia doskonale nadają się do wyrobu galaretek, marmolady, wina, soków i nalewki (dereniówki).

Dereniówkę często sporządza się z owoców zebranych z jednego krzewu, ponieważ charakteryzują się one indywidualnym smakiem, różniącym się od tych z innych krzewów.

Najlepsze owoce do przetworów są te przejrzałe; zbiera się je z ziemi - wówczas są bardziej miękkie, tracą cierpki smak i są przyjemnie słodko-kwaśne.

 

Termin dojrzewania owoców

Owoce odmiany 'Juliusz' dojrzewają pod koniec sierpnia. Zbiór owoców trwa niecały miesiąc - jest to najkrótszy okresie zbioru z spośród polskich odmian.

Zbiór jest najczęściej trzykrotny. Polega na otrząsaniu dereni na rozłożone wcześniej pod krzewami płótno. Z jednego krzewu, w sprzyjających warunkach, możemy zebrać ponad 15 kg owoców.

 

Najlepszy zapylacz dla odmiany 'Juliusz'

Aby uzyskać większe zbiory owoców derenia należy posadzić w pobliżu kilka innych odmian celem zapylenia krzyżowego. Odległość między poszczególnymi odmianami nie powinna być większa niż 20 m.

Każda z odmian jest odpowiednim zapylaczem dla wszystkich pozostałych.

 

Uprawa derenia jadalnego – wymagania klimatyczne i glebowe

Dereń jadalny preferuje glebę wapienną i lubi dużo słońca. Najlepiej rośnie na glebach żyznych, bogatych w składniki mineralne, a najgorzej będą rosły na glebach podmokłych. Dereń posadzony w cieniu wyraźnie słabiej owocuje i traci zwarty pokrój. Dobrze znoszą okresowe braki wody. Najlepsze będzie stanowisko słoneczne, osłonięte od wiatru. Nie lubi gleb zasolonych i podmokłych.

Na jedną roślinę powinniśmy przewidzieć ok 5-8 m2 powierzchni.

 

Właściwości derenia

Dereń jadalny zawiera dużo witaminy C, wzmacnia organizm i reguluje przemianę materii. Jest bardzo odporny na zanieczyszczenie powietrza i suszę.

100 g owoców Derenia 'Juliusz' zawiera:

- 45 mg witaminy C

- 50 mg flawonoidów

- 346 mg irydoidów

Wysokość sadzonki 45-60 cm
Wiek sadzonki 1 rok
Pojemnik P9
Stanowisko słoneczne
Mrozoodporność duża
Odmiana licencjonowana nie

Napisz recenzję

Dereń jadalny 'Juliusz'

Dereń jadalny 'Juliusz'

Dereń jadalny 'Juliusz' to polska odmiana owocowa wyhodowana w Arboretum Bolestraszyce. Owoce kuliste, czerwono-różowe. Zawiera 45 mg witaminy C.

Przejdź do góry