Dereń jadalny 'Devin'

Wysokość sadzonki: 15-45 cm 

Wiek sadzonki: 1 rok 

Pojemnik: C2 

Opis odmiany

Dereń jadalny 'Devin'

 

Owoce

Owoce derenia 'Devin'

 

Nalewka i przetwory - kiedy i jakie owoce zbierać

Owoce derenia doskonale nadają się do wyrobu galaretek, marmolady, wina, soków i nalewki (dereniówki).

Dereniówkę często sporządza się z owoców zebranych z jednego krzewu, ponieważ charakteryzują się one indywidualnym smakiem, różniącym się od tych z innych krzewów.

Najlepsze owoce do przetworów są te przejrzałe; zbiera się je z ziemi - wówczas są bardziej miękkie, tracą cierpki smak i są przyjemnie słodko-kwaśne.

 

Termin dojrzewania owoców

Owoce odmiany 'Devin' dojrzewają

Zbiór poleg na otrząsaniu dereni na rozłożone wcześniej pod krzewami płótno. Z jednego krzewu, w sprzyjających warunkach, możemy zebrać ponad 15 kg owoców.

 

Najlepszy zapylacz dla derenia 'Devin'

Aby uzyskać większe zbiory owoców derenia należy posadzić w pobliżu kilka innych odmian celem zapylenia krzyżowego. Odległość między poszczególnymi odmianami nie powinna być większa niż 20 m.

Każda z odmian jest odpowiednim zapylaczem dla wszystkich pozostałych.

 

Uprawa derenia jadalnego – wymagania klimatyczne i glebowe

Dereń jadalny preferuje glebę wapienną i lubi dużo słońca. Najlepiej rośnie na glebach żyznych, bogatych w składniki mineralne, a najgorzej będą rosły na glebach podmokłych. Dereń posadzony w cieniu wyraźnie słabiej owocuje i traci zwarty pokrój. Dobrze znoszą okresowe braki wody. Najlepsze będzie stanowisko słoneczne, osłonięte od wiatru. Nie lubi gleb zasolonych i podmokłych.

Na jedną roślinę powinniśmy przewidzieć ok 5-8 m2 powierzchni.

Wysokość sadzonki 15-45 cm
Wiek sadzonki 1 rok
Pojemnik C2
Stanowisko słoneczne
Mrozoodporność duża
Odmiana licencjonowana nie

Napisz recenzję

Dereń jadalny 'Devin'

Dereń jadalny 'Devin'

Dereń jadalny 'Devin'

Przejdź do góry